fbpx
WhatsApp fact check

WhatsApp dodao opciju za provjeru ispravnosti informacija

WhatsApp je već godinama najpopularnija chat aplikacija na svijetu, a pogotovo na europskim prostorima, pa je zato idealna podloga za širenje raznih informacija i dezinformacija, ako svoj broj date raznoraznim likovima i ako ste lakovjerni. Kako je WhatsApp u vlasništvu Facebooka koji se već neko vrijeme bori s lažnim vijestima, tako je logično da se iste strategije počnu primjenjivati i na WhatsAppu.

Tako na WhatsApp stiže opcija pomoću koje ćete moći provjeriti informacije, primjerice, neki internetski članak, koji je proslijeđen do vas kroz pet ili više ljudi. Uz tu proslijeđenu poruku pojavit će se ikonica povećala te ćete klikom na istu moći vidjeti sve dostupne provjere ispravnosti te informacije. Tako je WhatsApp, da bi dočarao kako ova značajka funkcionira, pokazao istu na primjeru lažnog lijeka protiv koronavirusa.

Naravno, da bi sve bilo u skladu s WhatsAppovom enkripcijom, poruke koje dođu uz link neće biti proslijeđene servisima za provjeru točnosti informacija. Podsjetimo, WhatsApp je prethodno limitirao prosljeđivanje poruka, pa tako sada poruku možete proslijediti samo jednoj osobi, a ne pet njih kao prije. Ovakve inicijative svakako podržavamo i nadamo se da će ih u budućnosti biti još više. Ova značajka već je dostupna u nekoliko većih zemalja na iOSu, Androidu i Web verziji WhatsAppa, a uskoro bi trebala biti dostupna svima.

Related Articles

Gasi se Googleova Play Music aplikacija

Sven

SwiftKey dodao animirane ljubimce u beta verziji

Frane

Rekordna kupovina aplikacija: skoro 40 milijardi u pola godine!

Frane

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy