fbpx

[EKSKLUZIVNO] OnePlus Nord – prvi dojmovi!

U naše ruke, nekoliko dana nakon predstavljanja, napokon je sletio jedan od najiščekivanijih uređaja u zadnje vrijeme, OnePlus Nord! U našu redakciju sletio je kao pre-order, koji je OnePlus nudio najzagriženijim fanovima. S obzirom na to da se radi o uređaju čija se cijena kreće oko 400€, ovisno o tome hoćete li uz njega uzeti i jednu od zaštitnih maski koje OnePlus nudi ili ne. Ovaj članak pišemo kao prve dojmove o uređaju, a u planu je imati i detaljnu recenziju nakon mjesec-dva korištenja, nakon što uređaj prođe kroz niz detaljnih, svakodnevnih testova.

Zaslon: 

Prednju stranu uređaja krasi 6.44-inčni AMOLED zaslon, što i nije neki preveliki napredak za uređaj srednjeg ranga, no kad u tu priču dodate 90 Hz frekvenciju osvježavanja, tad se priča potpuno mijenja. Naime, barem kod nas, do sad su uređaji srednjeg ranga stizali s maksimalno 60 Hz frekvencijom osvježavanja. Svi oni koji su isprobali i jednu i drugu, znaju da se radi o ogromnoj razlici te da 90 Hz pruža puno fluidnije korisničko iskustvo. Svakako, radi se o jednoj od najvećih prednosti ovog uređaja. Također, treba spomenuti da se radi o zaslonu koji nije zakrivljen na rubovima, za razliku od OnePlusa 8 Pro primjerice, što se također pokazalo, barem prema mojem mišljenju, kao prednost uređaja.

Što se zaslona tiče, treba spomenuti još i rupu u gornjem lijevom kutu zaslona u koju su smještene dvije kamere. Na istu se naviknete vrlo brzo te vam neće upadati u oči, što je slučaj kod većine pametnih telefona današnjice. U zaslon je ugrađen i čitač otiska prsta, što je također jedan od napredaka u odnosu na druge uređaje srednjeg ranga, koji obično imaju fizički čitač. Dotični čitač radi jako dobro i brzo, na što smo već naviknuli kad su u pitanju OnePlus uređaji.

Dizajn i hardver:

OnePlus Nord

Iako se radi o uređaju srednjeg ranga, u ruci ostavlja gotovo premium osjećaj, što nije slučaj kod svakog uređaja srednjeg ranga. Prednju i stražnju stranu uređaja pokriva staklo, što je slučaj uglavnom samo na flagship uređajima. Ono što nisu preuzeli od flagship uređaja je obrub OnePlus Norda. Naime, on je izrađen od kvalitetne plastike, te u ruci daje sasvim solidan osjećaj držanja uređaja, no osjeti se razlika u odnosu na flagship uređaje čiji obrub obično bude izrađen od nekog metala, primjerice nehrđajućeg čelika i slično. S obzirom na to da govorimo o uređaju od 400€, nemamo što zamjeriti.

Što se hardvera ovog uređaja tiče, treba spomenuti da se radi o prvom OnePlusovom uređaju koji u sebi nema Qualcommov čipset iz 800 linije, već se radi o Snapdragonu 765G. Iako se ne radi o 800 liniji, nema straha, jer performansama 765G može parirati relativno aktualnom Snapdragonu 845, što znači da će sve lakše i teže dnevne zadaće odrađivati bez problema. Nord možete nabaviti s 8 ili 12 GB radne memorije, što je standard kao na flagship uređajima te bi trebalo biti dostatno svim korisnicima.

Kamera, softver i performanse:

Što se tiče kamere, do detaljnijeg testa iz nekoliko primjeraka fotografija možemo zaključiti da se radi o iznadprosječnoj kameri, no na prvi dojam čini se da joj ipak fali “ono nešto” da bi bila usporediva s onima na flagship uređajima. Do pune recenzije, ostavljamo vam galeriju s nekoliko primjeraka fotografija napravljenih Nordom.

Kad je u pitanju softver i performanse uređaja, a proizvođč uređaja je OnePlus, ne treba trošiti puno riječi. Mislim da će se većina Android zajednice složiti s nama ako kažemo da OnePlus već godinama ima daleko najfluidniji softver koji je dostupan na nekom Android uređaju out of the box. Uređaj dolazi s Oxygen OS-om 10.5, odnosno Android 10. Nema klasičnih bloatware aplikacija kao kod nekih drugih proizvođača i sve radi besprijekorno. Kad na to dodate zaslon od 90 Hz, stvarno nemamo što više za dodati.

Kratki zaključak:

Nakon prvih nekoliko dana, za Nord uglavnom imamo samo riječi hvale. Naravno, radi se o pametnom telefonu od 400€ i on nije usporediv s uređajima koji koštaju dvostruko više, ali moglo bi se reći da za tu cijenu dobivate i više nego dovoljno. Za one koji vole tražiti dlaku u jaju, treba spomenuti da uređaj ne podržava bežično punjenje (ali zato je to Warp 30T punjenje preko OnePlusovog brzog punjača), te nema IP certifikata koji bi garantirao vodootpornost.

Nord nastavljamo koristiti iz dana u dan te kako je i najavljeno, uskoro očekujte detaljnu recenziju. Do tada, u slučaju nekih dodatnih pitanja oko uređaja, ista možete ostaviti u komentarima te ćemo se potruditi saznati odgovore na ista u najkraćem roku.

 

Related Articles

Android 11 Beta ukazuje na postojanje OnePlus Pods slušalica

Sven

OnePlus 7T Pro proglašen je najboljim telefonom 2019.

Frane

OnePlus 7T postoji u predivnom zlatnom izdanju, ali samo kao prototip!

Frane

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy