fbpx

Apple predstavio iOS i iPadOS 14, stiže novi home screen

Kao što smo i očekivali, Apple je na današnjem WWDC 2020. predstavio novi iOS. Ova verzija nosi broj 14, a donosi veliku promjenu na početnom zaslonu na koji smo svi navikli zadnjih godina. Naime, Apple je predstavio widgete za početni zaslon na iPhoneu, kao i novi način organizacije početnog zaslona nazvan App Library.

Widgete tako možete dodavati za razne aplikacije i kreirati što zanimljivije i korisnije početne zaslone. Osim toga, tu je i opcija videozapisa u bilo kojoj aplikaciji. Dakle, možete pustiti video, izaći iz aplikacije i video će vas pratiti svugdje.

Aplikacije poput Siri i Karti također su dobile nadogradnje, primjerice Siri ima potpuno novi, pristupačniji UI, dok su Karte dobile opciju za davanje uputa biciklistima, zasad limitirane na nekoliko gradova u SAD-u i Kini. Za sve koji kupuju novi auto, tu je i opcija za otključavanje auta iPhoneom, pomoću NFC tehnologije, što će raditi već na sljedećoj generaciji BMW serije 5 koja stiže sljedećeg mjeseca. Ono što je jako korisno je što ključ auta porukom možete podijeliti i drugima, kao i dodati restrikcije na parametre poput brzine. Za kraj, Apple je predstavio i App Clips, aplikacije koje rade bez instalacije i skeniranjem jednostavne oznake kamerom ili NFC-om istu možete pokrenuti bez instalacije. Isto je moguće i iz poruka, kao i iz internet preglednika. Jedina limitacija je da App Clip ne bude veći od 10 MB.

Osim iOS-a, nadogradnju je dobio i iPadOS. Osim novih widgeta, prvo treba spomenuti redizajnirani zaslon za primanje poziva. Sada, kad primite poziv, on neće zauzimati cijeli zaslon, već će doći u obliku notifikacije na koju možete odgovoriti javljanjem ili jednostavno odbiti poziv micanjem notifikacije. Redizajnirane su i mnoge aplikacije, tako da svaka sad ima meni s lijeve strane, na sličan način kao kod macOS-a, za lakše kretanje unutar aplikacija. Treba spomenuti još i poboljšane značajke za Apple Pencil, odnosno strojno učenje koje može prepoznati ono što nacrtate i učiniti to preciznim oblikom.

WWDC 2020. se nastavlja te uskoro stiže još hrpa novih stvari!

 

Related Articles

APPLE NAJAVIO EVENT ZA APPLE WATCH 6!

Frane

Procurio zaslon iPhonea 12!

Sven

Nizozemski T-Mobile potvrdio imena novih iPhonea!

Sven

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy