fbpx

Apple predstavio iOS i iPadOS 14, stiže novi home screen

Kao što smo i očekivali, Apple je na današnjem WWDC 2020. predstavio novi iOS. Ova verzija nosi broj 14, a donosi veliku promjenu na početnom zaslonu na koji smo svi navikli zadnjih godina. Naime, Apple je predstavio widgete za početni zaslon na iPhoneu, kao i novi način organizacije početnog zaslona nazvan App Library.

Widgete tako možete dodavati za razne aplikacije i kreirati što zanimljivije i korisnije početne zaslone. Osim toga, tu je i opcija videozapisa u bilo kojoj aplikaciji. Dakle, možete pustiti video, izaći iz aplikacije i video će vas pratiti svugdje.

Aplikacije poput Siri i Karti također su dobile nadogradnje, primjerice Siri ima potpuno novi, pristupačniji UI, dok su Karte dobile opciju za davanje uputa biciklistima, zasad limitirane na nekoliko gradova u SAD-u i Kini. Za sve koji kupuju novi auto, tu je i opcija za otključavanje auta iPhoneom, pomoću NFC tehnologije, što će raditi već na sljedećoj generaciji BMW serije 5 koja stiže sljedećeg mjeseca. Ono što je jako korisno je što ključ auta porukom možete podijeliti i drugima, kao i dodati restrikcije na parametre poput brzine. Za kraj, Apple je predstavio i App Clips, aplikacije koje rade bez instalacije i skeniranjem jednostavne oznake kamerom ili NFC-om istu možete pokrenuti bez instalacije. Isto je moguće i iz poruka, kao i iz internet preglednika. Jedina limitacija je da App Clip ne bude veći od 10 MB.

Osim iOS-a, nadogradnju je dobio i iPadOS. Osim novih widgeta, prvo treba spomenuti redizajnirani zaslon za primanje poziva. Sada, kad primite poziv, on neće zauzimati cijeli zaslon, već će doći u obliku notifikacije na koju možete odgovoriti javljanjem ili jednostavno odbiti poziv micanjem notifikacije. Redizajnirane su i mnoge aplikacije, tako da svaka sad ima meni s lijeve strane, na sličan način kao kod macOS-a, za lakše kretanje unutar aplikacija. Treba spomenuti još i poboljšane značajke za Apple Pencil, odnosno strojno učenje koje može prepoznati ono što nacrtate i učiniti to preciznim oblikom.

WWDC 2020. se nastavlja te uskoro stiže još hrpa novih stvari!

 

Related Articles

Procurio zaslon iPhonea 12!

Sven

Nizozemski T-Mobile potvrdio imena novih iPhonea!

Sven

iPhone 12 stiže s 20W adapterom za punjenje

Sven

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy