fbpx

Epic Games i Match Group pridružili su se Spotifyu u protestu protiv Applea

Oduvijek je poznato da ako želite aplikaciju prodavati preko Apple App Storea, morate Appleu plaćati određenu naknadu. Konkretno, radi se o naknadi od 30% za svaku kupnju koju krajnji korisnik izvrši unutar aplikacije. Primjerice, u slučaju Fortnitea, za svaku kupnju virtualne valute V-Bucks unutar igre, Epic Games 30% daje Appleu, a prodaja virtualne valute im je osnovni poslovni model s obzirom na to da je Fortnite kao igra besplatan.

Jučer je EU otvorila istragu protiv Applea i naplate tih 30%, nakon što se Spotify već neko vrijeme žalio da Apple koči inovaciju te usput favorizira svoj Apple Music u odnosu na druge streaming servise. Rakuten je još jedna tvrtka u nizu koja se pobunila protiv Applea, sa sličnom pričom kao i Spotify, a razlika je jedino to što njih muči Appleovo favoriziranje svoj Apple Books servisa.

Protestima se pridružio i gigant Epic Games, koji želi pošteniju raspodjelu novca, ali i ista pravila za sve. Naime, neke ridesharing tvrtke, kao i Airbnb, Amazon Prime Video i drugi, imaju poseban dogovor s Appleov u kojem ne plaćaju spomenutih 30%. Protestu se, osim Epic Gamesa, pridružila i Match Group koja stoji iza aplikacija poput Tindera. Što CEO Epic Gamesa, Tim Sweeny, kaže na sve ovo, pročitajte u tweetu ispod.

Također, neki manji developeri iskusili su problem gdje je Apple prijetio kako će im ukloniti aplikaciju s App Storea jer ne donosi dovoljno vrijednosti za dani novac, odnosno pokušao i uspio natjerati developera da doda pretplatu u aplikaciju, što je nešto što spomenuti prije nije imao. Priču Benjamina Mayoa pročitajte u sljedećem tweetu.

Apple se e-mailom oglasio The Vergeu te u svoju obranu rekao kako sve aplikacije, ako žele nuditi dodatan sadržaj koji je korisnik kupio na drugoj platformi, moraju imati in-app kupovinu. U ovoj priči je jasno da nema negativca i pozitivca jer se radi o ogromnim tvrtkama i ne trebamo ih žaliti, no bit će zanimljivo vidjeti hoće li ovo udruženje istjerati pravdu ili će ih Apple “savladati” i utišati.

Related Articles

Microsoft potvrdio Xbox serije S cijenu na 299$

Frane

APPLE NAJAVIO EVENT ZA APPLE WATCH 6!

Frane

Procurio zaslon iPhonea 12!

Sven

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy