fbpx

Epic Games i Match Group pridružili su se Spotifyu u protestu protiv Applea

Oduvijek je poznato da ako želite aplikaciju prodavati preko Apple App Storea, morate Appleu plaćati određenu naknadu. Konkretno, radi se o naknadi od 30% za svaku kupnju koju krajnji korisnik izvrši unutar aplikacije. Primjerice, u slučaju Fortnitea, za svaku kupnju virtualne valute V-Bucks unutar igre, Epic Games 30% daje Appleu, a prodaja virtualne valute im je osnovni poslovni model s obzirom na to da je Fortnite kao igra besplatan.

Jučer je EU otvorila istragu protiv Applea i naplate tih 30%, nakon što se Spotify već neko vrijeme žalio da Apple koči inovaciju te usput favorizira svoj Apple Music u odnosu na druge streaming servise. Rakuten je još jedna tvrtka u nizu koja se pobunila protiv Applea, sa sličnom pričom kao i Spotify, a razlika je jedino to što njih muči Appleovo favoriziranje svoj Apple Books servisa.

Protestima se pridružio i gigant Epic Games, koji želi pošteniju raspodjelu novca, ali i ista pravila za sve. Naime, neke ridesharing tvrtke, kao i Airbnb, Amazon Prime Video i drugi, imaju poseban dogovor s Appleov u kojem ne plaćaju spomenutih 30%. Protestu se, osim Epic Gamesa, pridružila i Match Group koja stoji iza aplikacija poput Tindera. Što CEO Epic Gamesa, Tim Sweeny, kaže na sve ovo, pročitajte u tweetu ispod.

Također, neki manji developeri iskusili su problem gdje je Apple prijetio kako će im ukloniti aplikaciju s App Storea jer ne donosi dovoljno vrijednosti za dani novac, odnosno pokušao i uspio natjerati developera da doda pretplatu u aplikaciju, što je nešto što spomenuti prije nije imao. Priču Benjamina Mayoa pročitajte u sljedećem tweetu.

Apple se e-mailom oglasio The Vergeu te u svoju obranu rekao kako sve aplikacije, ako žele nuditi dodatan sadržaj koji je korisnik kupio na drugoj platformi, moraju imati in-app kupovinu. U ovoj priči je jasno da nema negativca i pozitivca jer se radi o ogromnim tvrtkama i ne trebamo ih žaliti, no bit će zanimljivo vidjeti hoće li ovo udruženje istjerati pravdu ili će ih Apple “savladati” i utišati.

Related Articles

Procurio zaslon iPhonea 12!

Sven

Nizozemski T-Mobile potvrdio imena novih iPhonea!

Sven

iPhone 12 stiže s 20W adapterom za punjenje

Sven

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy