fbpx

Samsung patentirao kamere s pomičnim mehanizmom

Otkad je krenuo trend dodavanja više od jedne kamere na pametne telefone, proizvođači se natječu tko će izmisliti nešto bolje i to će na stražnju stranu uređaja nalijepiti što više kamera. Dobro im ide, jer danas postoje pametni telefoni s 5-6 stražnjih kamera i to je postalo sasvim normalno. Nadamo se da broj kamera neće još više narasti, već da će se njihova kvaliteta, koja je ionako na visokoj razini, dodatno poboljšati.

U tom smjeru, čini se, ide u Samsung, čiji se novi zanimljivi patent vezan uz kamere na pametnih telefonima danas pojavio u WIPO-u (World Intellectual Property Office). Naime, Samsung je patentirao kamere koje se mogu pomicati, odnosno nisu statično smještene na stražnjoj strani uređaja, već imaju mehanizam kojim se mogu okretati u različitim smjerovima. Kao što možete vidjeti iz patenta, radi se o sistemu s pet ili šest kamera te LED bljeskalicom, koje zatim djelomično iskoče iz uređaja te mogu mijenjati kut na koji gledaju.

Image credit: LetsGoDigital

Prema patentu, Samsung koristi 5 senzora fokalne duljine 28mm zajedno s telefoto lećom te su senzori posloženi horizontalno, u dva reda. U normalnom načinu rada, to su obične kamere, no kad se uključi, kako Samsung to naziva, “aktivni” mod, kamere izlaze iz kućišta i mogu promijeniti smjer u kojem gledaju. Ova funkcionalnost mogla bi biti iznimno korisna kod širokokutnih fotografija ili panorama, jer se kamere onda mogu pozicionirati da uhvate što veći kadar.

Ovakve kamere su i dalje preskupe za proizvodnju, a i pitanje je koliko bi ovakav modul kamere prostora zauzeo u samom kućištu nekog flagship uređaja. Taj bi uređaj zasigurno morao biti deblji jer bi svaka kamera morala imati zaseban mehanizam, tako da sumnjamo da će u bližoj budućnosti Samsung predstaviti stvarni uređaj s ovim sustavom kamera, no nikad se ne zna, možda barem predstave koncept uređaj u bližoj budućnosti, kako bismo se bolje upoznali s ovim zanimljivim mehanizmom.

Related Articles

Samsung predstavio čak pet novih uređaja Galaxy ekosustava dizajniranih za rad i zabavu

Sven

[RECENZIJA] Samsung Galaxy Z Flip

Frane

Kamere ispod zaslona stižu tek 2022. godine?

Sven

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy