fbpx

[RECENZIJA] Huawei Watch GT 2

Pametni satovi na tržištu su dostupni već duže vrijeme, no za razliku od drugih kategorija proizvoda i dalje su poprilično fragmentirani. Da budem jasniji, svaki proizvođač ima neku svoju filozofiju oko pametnih satova, dok kod pametnih telefona svi više manje kopiraju jedni druge, ovisno o tome kad netko predstavi neku novu korisnu funkcionalnost. Tako Apple gura svoj WatchOS, Google svoj Wear OS, Samsung je Tizen oživio na satovima, a tu je i Huawei Lite OS kojeg vrti i testirani Watch GT 2.

Postoji varijanta od 42 mm, manja, dok smo mi imali prilike testirati veću verziju, onu od 46 mm. Kako se Huawei Watch GT 2 proveo u našem dvotjednom testiranju, pročitajte u nastavku ove recenzije.

Otvaranje i sadržaj pakiranja

Pakiranje sata možete zamisliti kao kocku, kako su često zapakirani i obični satovi. Prednju stranu krasi natpis Huawei Watch GT 2, oznaka o kojem se modelu radi te fotografija samog sata. Po otvaranju istog, dolazimo do samog sata koji je smješten na lijevoj strani pakiranja, dok se na desnoj nalazi rezervni remen koji smo dobili uz uređaj. Osim rezervnog remena, tu je i punjač, USB-C kabel te dokumentacija. Izvorno je sat došao s kožnim remenom, no crni silikonski jednostavno je izgledao bolje na njemu.

Specifikacije

Dizajn i zaslon 

Češće recenziramo pametne telefone nego satove, no svako imalo stručan može zaključiti da Huawei Watch GT 2 izgleda jako elegantno. Prednja strana je crna, krasi ju zaslon rezolucije 454 x 454 piksela, što rezultira omjerom 1:1. Bočni dio kućišta napravljen je od nehrđajućeg čelika i srebrne je boje, dok je stražnja strana sata keramička.

Sat ima dvije fizičke tipke i obje su smještene na desnoj strani uređaja. Uglavnom ćete koristiti samo gornju, koja se koristi za vraćanje za početni zaslon, odnosno prikaz sata. Donjom tipkom aktivira se jako glasan Workout mode koji ne želite aktivirati. Općenito, što se tiče zvukova iz sata, sasvim okej je jedino preuzimanje poziva putem zvučnika kad niste u mogućnosti javiti se na pametni telefon.

Sam zaslon je sasvim solidan, no ono što je prisutno je primjetni delay između geste prstom i reakcije na satu. Kako je ovo moguće u 2019. godini, nije nam jasno. Delay nije isti kod svih radnji, no ponekad je primjetljiv, što može biti pomalo iritantno. Što se zaslona tiče, treba spomenuti da je dostupan i Always on način rada, no uređaj vas odmah upozori kako će to smanjiti trajanje baterije.

Hardver i softver

Za samu aktivaciju sata, isti je potrebno povezati Bluetoothom na pametni telefon. Naravno, podržani su i Android i iOS te je potrebno preuzeti Huawei Health aplikaciju. Pomoću iste, uz konfuzne upute morate povezati uređaj te zatim možete krenuti s korištenjem vašeg Watcha GT 2. U sat je ugrađen Kirin A1 čipset koji omogućuje solidne performanse, osim već spomenutog delaya koji je ponekad primjetan. Uređaj ima i 4 GB interne memorije na koju je moguće pohraniti glazbu. Osobno ne vidim svrhu ovog, jer nije podržano povezivanje s primjerice Bluetooth slušalicama, već je glazbu moguće slušati isključivo kroz zvučnik na satu, što vašoj okolini može biti iritantno.

Sam softver nije na razini Appleovog Watch OS-a ili Googleovog Wear OS-a, odnosno nije ga moguće proširivati dodatnim aplikacijama nekih drugih proizvođača. Ipak, ako niste prezahtjevan korisnik, Watch GT 2 istih ima sasvim dovoljno. Ima dosta fitness mogućnosti, poput praćenja trčanja, hodanja, vožnje biciklom, penjanja, plivanja i sličnog. Ako vam je primarna svrha pametnog sata praćenje takvih aktivnosti, ovo je izvrstan uređaj za vas. Sve te podatke moguće je sinkronizirati s pametnim telefonom, a na iPhoneu je moguće te podatke prebaciti i u posebnu aplikaciju za zdravlje koju razvija Apple.

Ono što mi se najviše svidjelo je mogućnost brzog pregleda obavijesti. Nakon što podesite isporuku istih na  sat, on po dolasku obavijesti zavibrira te podizanjem ruke možete na brzinu pogledati što vam je stiglo na pametni telefon bez potrebe da vadite pametni telefon iz džepa. Što se vizualnog izgleda različitih lica sata tiče, može se reći da ima ponešto za svakog, no bilo bi dobro da postoji barem nekakva “trgovina” u kojoj je moguće nabaviti još različitih lica za sat.

Treba spomenuti i senzor za mjerenje otkucaja srca, koji radi 24/7 i u svakom trenu moguće je vidjeti iste na samom satu. Tu je i praćenje stresa koje se mora podesiti putem aplikacije, kao i praćenje sna. Što se senzora tiče, ponekad se događalo da se zaslon sata ne uključi podizanjem ruke da bi primjerice pogledali koliko je sati, što u nekim situacijama može biti iritantno te bi Huawei trebao poraditi na tome, odnosno “ispeglati” spomenuti problem.

Baterija i punjenje

Baterija je možda i najjači adut Huaweijevog Watcha GT 2, s obzirom na to da ona traje gotovo dva tjedna bez potrebe za punjenjem, barem tako tvrdi Huawei. Realnost je nešto lošija, baterija sata u testu trajala je 11-12 dana, no i dalje je to jako dobar rezultat u odnosu na konkurenciju. Uređaj se puni putem pripadajućeg punjača koji dolazi u pakiranju, no izostao je adapter za struju, što je mali minus. Također, nema ni podrške za Qi punjenje, tako da možete zaboraviti na to da GT 2 punite takvim punjačima. Ipak, o samom punjaču ne možemo reći ništa loše, sat se magnetski priključi na njega te je stabilan tokom punjenja.

Zaključak

Huawei Watch GT 2 nije idealan pametni sat, no nije ni jedan na tržištu. Kao nedostatak možemo navesti to što ga ne pokreće Wear OS, no to je rezultiralo značajnim poboljšanjem autonomije, odnosno trajanja baterije. Za sve one kojima proširenja dodatnim aplikacijama nisu toliko bitna ili se fokusiraju na zdravlje više nego na upotrebljivost samog sata, Watch GT 2 odličan je izbor.

Cijenom od 2000 kn u maloprodaji definitivno nije najjeftiniji, no ako zadovoljava vaše potrebe odnosno uvjete, definitivno se isplati. Na ruci izgleda jako lijepo, lakši je od konkurencije pa ga doslovno nećete ni osjetiti, moguće je mijenjati izgled sata tako da nabavite još različitih remena, kao i odabirom različitih lica sata.

Uređaj ustupio: Huawei Hrvatska

Related Articles

Huaweijev HarmonyOS je 70-80% završen?

Frane

[RECENZIJA] Samsung Galaxy Z Flip

Frane

Ovo su prvi renderi Huawei Mate 40 linije

Sven

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy